Ukulele Nedir?

Ukuleleyi Tanıyalım

Ukulele ara sıra çevreden duyduğunuz ama tam anlamı ile tanımadığınız bir enstrüman mı? Ukulele ile gitarın farkı nedir? Bu yazımızda ukeleleyi yakından tanıtacağız.

Ukulelenin Kısa Tarihi

19. yüzyılda Hawaii’li bir mucitin son şeklini vermesiyle bugunki adıyla; “ukulele” olarak bilinen enstrüman, Hawai’nin milli çalgısıdır. Günümüzde radyo, televizyon ve internet aracılığıyla tüm dünyada popüler hale gelen çalgı; geçmişte “ Elvis Presley, George Harrison, Harry Belafonte” gibi müzisyenler tarafından beste üretiminde sıklıkla kullanılmıştır.

Kısaca Ukulele Nedir?

Ukulele telli bir çalgıdır. Telleri plastiktir (misina), yumuşaktır. Bir elle ritm çalınırken, diğer elle akor basılarak geniş bir repertuar edinmek mümkündür. Küçük yaştaki çocuklar için elverişli bir enstrümandır, çünkü ukulele’nin  ufak gövdesi minik arkadaşlarımız tarafından çok kolay kavranır. Ukulele gitara başlamak için de mantıklı bir tercih olabilir, Ukulele zaten bir gitar türevidir.

Ukuleleyi Ne Kadar Sürede Öğrenebilirim?

Ortalama olarak iyi bir öğretici ve disiplinli çalışma ile 3- 6 ay içerisinde basit pop  şarkılarını kolaylıkla çalabilirsiniz.

Ukulelenin Avantajları Nelerdir?

En önemli avantajlarından biri ukulelenin fiyatının çok uygun olmasıdır. Dolayısı ile gitarla ya da diğer enstrümanlarla kıyaslanmayacak kadar ucuz bir fiyata ukulele sahibi olabilirsiniz. Diğer bir önemli avantajı ise boyutlarıdır. Küçük ve kolay taşınabilir olan ukulelenizi her yere götürebilir, böylece her zaman pratik yapabilirsiniz.

Ukulele; telli enstrüman çalmak isteyen birisi için müthiş bir başlangıç enstrümanıdır. Parmaklarınızı acıtmaz, yormaz; aksine çalıştırır ve güçlendirir. Ukulele çalmayı öğrenen birisi gitar çalmak için bir adım atmış demektir. Küçük yaşta ukulele eğitimi almanın avantajı da budur.

İzmir’de Ukulele Kursu Arıyorum?

İster Ukulele kursu, ister gitar kursu arıyorsanız, Perla Sanat sizlere en iyi tekniklerle kolaylıkla öğrenebileceğiniz birebir derslerle en iyi şekilde ukulele öğretmeyi vaat etmektedir!

Gitar Tarihi ve Başlıca Gitar Türleri Nelerdir?

Gitarın Tarihine Yolculuk

İster gitar çalalım ister çalmayalım. Kültürel anlamda hemen hemen her sanat severin gönlünde taht kurmuş ve etkisini latin müziğinden, güncel pop müziğine kadar gayet etkin bir yelpazede genişletebilmiş bir enstrüman olan gitarın tarihi dendiğinde aslında bu konu pek çoğumuzun ilgisini çekmektedir. Öyleyse gelin birlikte sadece ve net bir dille gitarın tarihine değinelim ve sonra gitar çeşitlerine geçelim.

Kısaca Gitar Tarihi ve Başlıca Gitar Türleri Nelerdir?

Tarihi uzun yüzyıllara dayanan gitar, terim olarak ilk defa 13. yüzyıl literatüründe geçştmektedir. Modern klasik gitarın tasarımcısı ise  Antonio de Torres olup, tasarımını 19. yüzyılda yapmıştır. Tasarımından sonra bir hayli sevilen gitar, sadece müzik endüstrisi tarafından değil, dünyada geniş kitleler tarafından da benimsenmiştir. Bugun gitar dendiğinde yöresine ve kültürüne göre bir çok çeşit gitar türü ortaya çıkmaktadır. Ancak genel anlamda kullanılan gitar türleri şu şekilde ayrılır:

  1. Klasik gitar
  2. Elektro gitar
  3. Bas gitar
  4. Akustik gitar
  5. Jazz gitar
  6. Perdesiz gitar
  7. Lap steel gitar
  8. 7 telli gitar
  9. Weissenborn gitar
  10. 12 telli gitar

Ancak temelde ise hemen hemen ezici bir çoğunlukta öğrenilen ve çalınan gitar türleri şunlardır:

  • Klasik gitar
  • Bas gitar
  • Elektro gitar

Klasik Gitar Nedir?

Klasik Gitar en yaygın kullanılan gitar olmakla birlikte, hakkında en çok kaynak bulabileceğiniz gitar türüdür. Aslında tarihten beri bakıldığında gitarların atası nedir sorusuna verilecek yanıt kesinlikle “Klasik Gitar” olurdu.. Yapısal özelliklerinden bahsedecek olursak klasik gitarın tel sayısı 6 olup, ister parmakla istenirse de pena ile çalınır.  Genellikle popüler bir solo çalgı olan klasik gitar, perdeli bir enstrümandır.

Bas Gitar ve Elektro Gitar hakkında aşağıdaki tanıtıcı makalelerimizi okumanızı öneririz:

Bas Gitar Nedir ve Nasıl Çalınır?

Elektro Gitar Nedir ve Nasıl Çalınır?

Gitar Kursu İzmir

Gitarda Perde ve Oktav Kavramı

Gitarda-Oktav-Perde

Gitarda Oktav ve Perde Kavramı

Gitarda oktav ve perde kavramlarına değinmeden önce geçmiş derslerimizde bahsettiğimiz gitarda notasyon konusunu hatırlayalım..

Gitarı elimize aldığımızda en altta kalan tel — yani alttan birinci tel – ince Mi kabul edilir. Diğer notaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. tel –  e (Mi)
2. tel – B (Si)
3. tel – G (Sol)
4. tel – D (Re)
5. tel – A (La)
6. tel – E (Mi)

Gitarda Perde Ne Demektir?

Gitarda oktav ne demektir? Bunu açıklamadan önce gitarda perde kavramını öğrenmemiz gerekir. Sade bir dille anlatmak gerekirse gitar klavyesi ele alındığında, birbirinden ayrılmış her bir bölme perde olarak isimlendirilir.  Gitar klavyesinin  son perdesi 12. perde olmakla birlikte, bir tel ister 12. perdede isterse boş tınlasın aynı notayı vermektedir. İkisinin farkı aralarında 12 yarım seslik bir fark olmasıdır.

Gitarda Yarım Ses, Tam Ses Ne Demektir?

Tam bu noktada anlatmak istediğimiz iki kavram var; Tam Ses ve Yarım Ses. Yukarıda bahsettiğimiz her bir perde arasındaki fark bir yarım sesi temsil etmekle birlikte, gitarda toplam 12 yarım ses kullanılır.

Tam ses aralık kavramı ise, aralarında iki yarım seslik fark olmasıdır, yani diğer bir değişle tam ses aralıkta 2 perdelik bir fark vardır.

Gitarda Oktav Nedir? Artık Öğrenmek İstiyorum?

Perde, yarım ses ve tam ses aralık kavramlarını kavradığımıza göre oktav nedir sorusunu yanıtlayabiliriz. 12 yarım sesten oluşan aralığa oktav denir. Yani diğer bir değişle her bir notadan 1 oktav ileri veya geri gittiğimizde, aynı notanın ince veya kalın şekline ulaşmış oluruz.

Bu yazımızda, öncelikle gitarda notasyonu hatırladık, sonrasında ise gitarda perde kavramını, gitarda yarım ses ve tam ses aralık kavramını öğrendikten sonra, gitarda oktav kavramına değindik. Bol müzik dolu günler.

izmir gitar dersi
Gitar Kursu İzmir