Gitar Teli Seçimi

gitarTeliSeçimi

Gitar Telleri ve Gitar Teli Seçimi

Gitar çalan ya da İzmir’de gitar kursuna başlayan bir çok kişinin merak ettiği diğer konulardan biri de gitarda kullanılacak doğru telin nasıl seçileceğidir.. Özellikle piyasada bolca yer alan çeşitli marka ve model gitar tellerinden hangisini gitarınıza takacağınıza karar vermek özellikle gitara yeni başlayanlar için bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.. Bu yazımızda gitar tellerinin yapısını anlatıp, gitarınıza en doğru gitar telini nasıl seçersiniz, gitar telleri hakkında bilinmesi gereken en önemli özellikler nelerdir sorularına değineceğiz..

Klasik Gitarda Tellerin Yapısı Nasıldır?

Klasik gitarda gitar telinin yapısı son derece önemlidir çünkü her farklı marka ve model tel, gitarınızdan farklı renklerde ses gelmesine neden olacaktır. Gitar tellerinin tarihine gidecek olursak antik çağlarda bir çok çalgıda olduğu gibi gitar yapısında kullanılan teller de genellikle hayvan barsağından yapılmakta idi.. Ancak günümüzde klasik gitar teli dendiğinde genellikle alttan 3 tel naylondan, diğerleri ise metalden imal edilmektedir. Bazı tel üreticileri bas nitelikli telleri üretirken sentetik liflerin ya da ipeğin üzerine bakır, gümüş vb. metal alaşımlarını kaplama olarak kullanırlar. Bu alaşımların yapısı da gitar telinden çıkan sesi etkilemektedir.

Diğer Önemli Bir Kavram: Gitar Telinin Tansiyonu Ne Demektir?

Gitar teli alırken genellikle paketin üzerinde yer alan gitar telinin tansiyonuna(Tension) ait bilgileri görebilirsiniz. Peki bu ne demektir? Başlıca sıralayacak olursak:

– Hard Tension: Sert tansiyon.

– Normal Tension: Normal tansiyon.

– Light Tension: Yumuşak tansiyon.

– Extra Light Tension: Ekstra yumuşak tansiyon.

Bu farklı tansiyonlarda gitar teli seçiminin nasıl bir etki yaratacağını anlamak aslında gitar telinden çıkan ses tonunun seçimini doğru yapmamıza olanak sağlayacaktır!

Örnek verecek olursak gitardan daha metalik ve sert sesler çıkmasını isteyenler sert tansiyonlu gitar teli seçmeli iken, gitardan daha yumuşak yani daha pastal tonlar elde etmek isteyenler yumuşak tansiyonlu gitar teli seçebilirler.. Doğru tonu yakalamak bu konuda gerçekten doğru gitar teli seçimi yapmakla doğru orantılı olacaktır!

Gitar Teli Seçimini Nasıl Yapmalıyım?

Elbette bu soruya verilecek en doğru yanıt çalmak istediğiniz müzik türüne en uygun gitar telini bulmak olacaktır! Örnek verecek olursak klasik parçalar çalmak isteyenler daha yumuşak tansiyonlu teller tercih edebilirken, flamenko vb. tarzda bir tarz isteyenler elbette müziğin yapısından dolayı daha sert tansiyonlu telleri seçebilirler. Burada unutulmaması gereken en önemli konu elbette kendi tarzınız ve müzik karakterinizin zaman içinde şekillenip, benimsediğiniz tarza en uygun entonasyonu sağlayan tel tansiyonuna ve hatta marka ve modeline karar vermenizdir. Bunu da denemeden bilemezsiniz. Deneme yaparken ve tel seçerken yukarıda bahsettiğimiz bilgiler ışığında tel seçip deneyebilirsiniz..

Yaptığınız denemeler sonucunda göreceksiniz ki tarzınızı en iyi yansıtan bir telde zamanla karar kılacaksınız. Farklı tansiyonlarda teller olduğu gibi karma tansiyonda tel üreten markalar bile bulunmaktadır. Örneğin gitarın alttaki telleri farklı, üstteki telleri farklı tansiyonda üretilmiş modeller de mevcuttur. Kısacası gitarın çıkarmasını istediğiniz sesin rengi her neyse, bunu bir çok farklı şekilde tel seçimi yaparak yakalamanız mümkündür.

Peki Gitarımın Tellerini Ne Zaman Değiştirmem Gerekir?

İzmir’de gitar kursuna başlayanların en çok sorduğu diğer bir soru da; “gitarımın tellerini ne zaman değiştirmeliyim?” sorusudur.. Gitar tellerinizi değiştirmek için kesin bir zaman aralığı verilemez. Nedenine gelince bu sürenin tamamiyle gitarınızı kullanım sıklığınıza bağlı olduğudur.. Daha sık ve yoğun kullanılan bir gitarın teli elbette mekanik olarak daha çok aşınacak, bununla birlikte de terden dolayı oksidasyona maruz kalıp kimyasal olarak da yıpranacaktır…

Peki gitarı hiç kullanmadınız.. Teller yine de değiştirilmeli mi? Evet.. Gitarı 6 aya kadar hiç kullanmazsanız yine teller özelliğii yitirmeye başlayacağından, telleri değiştirmelisiniz..

Gitarımın Teli Koparsa Ne Yapmalıyım?

Gitarınızın teli koparsa ve sürekli aynı marka ve model tel kullanıyorsanız sadece tek bir tel değişimine gitmeniz gayet mümkündür. Ancak gitara yeni başladıysanız ve sürekli farklı marka model deneme sürecinde olduğunuz için konu hakkında net bilginiz yoksa, en mantıklısı gitar tellerinizi takım olarak değiştirip kendinizi garantiye almanızdır!

İzmir’de Gitar Kursu mu Arıyorsun?

Gitar Kursu İzmir dendiğinde aklınıza gelebilecek tüm sorulara en güvenilir ve samimi yanıtlar bulacağınız, bir aile sıcaklığı ile en kaliteli gitar eğitimini bulabileceğiniz kursumuza sizi davet ediyoruz! Gitar kursu hakkında ayrıntılı bilgi için hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayın:

İzmir Gitar Kursu

Gitar Kursu İzmir

 

 

 

 

 

Gitarda Parmak mı Pena mı?

GitardaPena-ParmakKullanımı

Gitarda Parmak ve Pena Kullanımı

İzmir’de gitar kursu almaya başlayan bir çok kişinin ikilemde kaldığı ya da çokça merak ettiği konulardan biri de gitar çalarken pena mı kullanılır, yoksa parmakla mı çalınır sorusudur.. Gelin hızlıca bu soruya yanıt verip, ardından pena ile ilgili biraz daha detaylı bilgilere inelim..

Pena mı, parmak mı derseniz; aslında bu sorunun yanıtı her ikisi de kullanılır... Unutmayalım ki gitarı ister penayla ister parmakla çalabilirsiniz. Ancak gitar öğrenmeye yeni başlayacaklar için genellikle klasik gitarı parmakla çalmak daha kolay olabilir. Tırnak uzatmaya engel kişisel bir neden yoksa tırnağınızı uzatıp klasik gitarı kolaylıkla parmak ile çalabilirsiniz. Böylelikle yanınızda sürekli pena taşımak zorunda kalmazsınız. Ancak özellikle konu akustik gitara geldiğinde, gitar teli kalınlığı arttığı için pena ile çalmak daha avantajlı olabilmektedir. Akustik gitarınızda kullanacağınız tel kalınlığı eğer ince ise, yine parmak ile çalabilmeniz mümkündür.

Gitarda Pena Kullanımı Nasıldır?

Pena kullanımından söz ettiğimizde, bahsettiğimiz gibi klasik gitar için kullanımı bir zorunluluk teşkil etmekz. Ancak pena, özellikle bas gitar ve elektro gitar çalanlar tarafından yaygın olarak solo veya ritim atmakta kullanılır.. Kullanıldığı amaca bağlı olarak penalar farklı boyutlarda üretilir. Penanın boyutunu mm cinsinden öğrenmek istiyorsak penanın numarasına bakılmalıdır. Örnek vermek gerekirse, boyutu 3 mm’lik bir pena solo atmak için kullanılırken, boyutu 0,96 mm olan bir pena ise ritim atmak için daha yaygın kullanılır. Üstelik kullanılan penanın boyu ve çeşidine göre gitardan farklı tonlar çıkarılabilmektedir.

Klasik Gitar Çalarken Pena Kullanımı

Aslında bahsettiğimiz üzere klasik gitar için pena kullanımını çok gerekli görmesek bile, hatta yerine göre parmak ile çalmayı avantajlı bulsak bile, klasik gitar çalarken de pena kullanıp kullanmayacağınız bazen klasik gitarda çalacağınız müziğin türüne bağlı olacaktır.

Penalar Hangi Malzemeden İmal Edilirler?

Özellikle kaliteli bir akustik gitar çalıyorsanız ve gitardan gelen sesin tonu sizin için önemli ise kullandığınız penanın yapıldığı malzeme de gitardan çıkan tonu ciddi anlamda etkileyecektir.. Penalar en çok ucuz olduğu için plastikten imal edilirler. Ancak kaliteli bir pena alacaksanız penanın yapıldığı malzeme fil dişi, kemik ya da ağaç olabilir..

Optimal Pena Kalınlığı Nedir?

Penanın imal edildiği hammaddenin kalitesinin yanında bir diğer ses tonunu etkileyen bir diğer önemli faktör ise penanın kalınlığıdır. En doğru penayı ve penanızın kalınlığını yine yaptılan müzik türüne göre belirlemeniz gerekir.. Örneğin müzik türü olarak Hard Rock ya da Metal müzik gibi sert müzik türleri ile uğraşan bir müzisyen için elbette ki daha kalın penalar uygun iken, klasik tarzda biraz daha yumuşak ritimler çalanlar için ise ince penalar daha uygun olacaktır..
Gitarın tonu her gitarist için karakteristik bir özellik olacağı için, genellikle müzisyenler kendi çaldıkları müzik tarzına uyan penayı zaman içinde belirlerler.

Dolayısı ile gitar eğitimine yeni başlayanlar mutlaka farklı boyutlardaki ve kalınlıktaki penaları deneyim etmeli ve zamanla elde edecekleri ton farklılıklarını dikkate alarak kendi karakteristik tarzlarına göre bir pena seçmelidir.

İzmir’de Gitar Eğitimi arayan herkes için en ayrıntılı kaynak:

İzmir Gitar Kursu

 

Gitarda Cızırtı Nasıl Giderilir?

gitardacızırtıproblemi

Gitarda Cızırtı Problemi ve Çözümü!

Gitar çalmaya yeni başlayan bir çok kişinin sıklıkla canını sıkan bir konu: gitarda cızırtı problemi!! Gitarınızı severek elinize aldığınızda cızırtısız temiz bir ses basmak elbette hepimizin arzusudur. Bu şekilde gitardan çıkan sesleri ve tonları çok daha iyi duyacak ve çaldığınız şarkıya ve çalgınıza çok daha iyi konsantre olacaksınız.. Gitardan cızırtılı bir ses gelmesi bazen o kadar sinir bozucu olabilir ki, içinizde gitar öğrenmeye yönelik motivasyonunuzu “acaba ben mi temiz basamıyorum” endişesi neticesinde olumsuz yönde etkileyebilir..

Şimdi gelin bu sorunun başlıca nedenlerine ve nasıl çözüleceğine değinelim..

Nedir Bu Gitarda Cızırtının Sebebi? Nasıl Çözülür?

Gitarınızda cızırtı varsa ilk adımda kontrol etmeniz gereken husus gitarınızın akort ayarlarıdır… Eğer gitarınıda akort problemi varsa hemen şu yazımızı okuyarak gitarınızı doğru şekilde akortlayın:

Gitar Nasıl Akort Edilir?

Gitarınız doğru akort edilmiş ise, gitarda cızırtıya neden olabilecek sebepler başlıca şu şekilde sayılabilir:

Köprünün alçak olması,

– Perdelerin (Fretlerin) Ayarsızlığı:

Daha önce de bahsedildiği üzere gitarda perdeler ayarsız ise bu başlıca bir cızırtı sebebidir. İdeal şartlar altında gitarda tüm perdeler aynı yükseklikte olmalıdır. Eğer gitar imalatçısı kötü bir işçilik çıkarmış ise bazı perdeler diğerlerinden daha yüksek ya da alcakta kalabilmektedir.. Bazı perdelerin diğerlerinden alçak olması durumunda gitarda çalma zorluğu oluşur. Eğer perdeler yüksek ise debu sefer de gitarınızda cızırtı problemleri oluşacaktır… Bunun nedenine gelince, diğer perdelerin tepe noktasına göre ayarlanmış tel yüksekliği, en yukarıda kalmış perde için az gelecektir. Sonuç olarak tel her hareketinde bu yüksekte kalmış perdeye sürtecek ve cızırtı yapacaktır…

Böyle durumlarda genel olarak bir ya da daha çok perde alçaksa gitarınızdan sökülüp yeni perdeler çakılabilir ve ardından bu yeni takılan perdelerin yüksekliği diğerlerine eşitlenir. .. Eğer bir ya da daha fazla yüksek perde var ise de yüksek olanların yükseklikleri indirilip diğerler perde boylarına eşitlenir.

Özellikle aşırı kullanılmış gitarlarda görülen bazı durumlarda da, kullanımdan dolayı fazla aşınmış perdelerde tellerin temas ettiği yüzeylerde çukurlaşmalar meydaya gelebilmektedir.. Böyle bir hasar varsa gitarınızdaki tüm perdelerin yenilenmesi gerekebilir.

Gitarda Perdelerin (Fretlerin) Ayarlanması Nasıl Yapılır?

izmirgitardersi.com olarak tavsiyemiz öncelikle gitar bir masa üzerine sabitlenir. İşleme gitarınızın tellerinin sökülmesi ile başlanır. Sonraki aşamada perdeler yuvalarından kontrollü bir şekilde sökülür.. Bu işlem son derece yavaş ve dikkatli şekilde uygulanmalıdır. Aksi takdirde klavyeden parça kopabilir.. Tüm perdeler dikkatlice söküldükten sonraki aşama ise çereçeve manyetiklere zarar vermeden klavye tesviyesine başlanmasıdır. Artık gitarın sapı ayar çubuğu kullanılarak orijinal düzlüğüne getirilir. Sap sökülürken mutlaka ölçü kontrolü yapılmalı ve ağırlık uygulama yöntemi ile defalarca kez kontrol edilmelidir. Klavyede tesviye işlemi sonrasında, perde konumlandırması yapılır. Perdelerde oluşmuş tüm zedelenen yüzey temizlenir. Bu işlem perde oturma yüzeyinde kusursuz bir pürüzsüzlük elde edilene kadar defalarca tekrar edilir. Perdeler gitara takılmadan önce her iki kenardan da yaklaşık yarım milimetre kalacalacak bir boşluk bırakılır ve perdeler tutkal ile yapıştırılarak yerine sabitlenir. Tüm perde demirleri aynı itina ile yerlerine çakıldıktan sonra, sap yaklaşık bir saat dinlendirilmelidir.. Son olarak perde demirleri ve perde aralıkları itina ile tutkal kalıntılarından ve diğer artıklardan temizlenir ve yan eğimleri verilir. Perdelerin açı kontrolleri tekrarlanarak işlem sonlandırılır..

Gitarda Diğer Cızırdama Sebepleri

Eğer buraya kadar her şey tamamsa, diğer bir değişle gitarınız doğru akort edilmiş, gitarınızın perdeleri en ideal seviyede konumlandırılmışsa geriye başlıca sayabileceğimiz şu nedenler kalır:

– Gitarda yapısal hasarlar bulunması,

– Gitarda sap yamukluğu,

– Gitarda eşik hasarı,

– Dengesiz teller ya da düşük tel yüksekliği..

Tüm bu noktalar kontrol edilirse, inanıyoruz ki siz de gitarınızı gönül rahatlığı ile cızırtısız çalabileceksiniz..

İzmir’de Gitar Kursu mu Arıyorsunuz?

Egenin incisi İzmir’in kalbinde en öğretici ve kaliteli gitar eğitimini, siz de çok eğlenceli bir ders ortamında almak ister misiniz? O halde hemen sitemizi ziyaret ederek gitar kursumuz hakkında ayrıntılı bilgi alın:

İzmir Gitar Kursu